Dramatisk Historie
De første befestningsanleggene i Halden besto av palisader rundt bebyggelsen nede ved elva og videre opp i høyden. På den høyeste toppen, der klokketårnet nå står, ble det anlagt et forsvarsverk som ble kalt Creetzensten, bygget av tømmer. Noen av de mest dramatiske begivenheter i norsk krigshistorie har funnet sted på Fredriksten festning. Seks ganger har festningen vært angrepet, men aldri erobret.
Mest kjent er den svenske kongen Karl XIIs to forsøk på å erobre festningen. Hans første angrep i 1716 endte med at haldenserne selv satte byen i brann, slik at svenskehæren måtte trekke seg tilbake. For dette har Halden blitt beæret med en strofe i Norges nasjonalsang. I det andre angrepet som kom to år senere, ble Karl XII truffet av en kule i hodet idet han inspiserte sine tropper fra kanten av skyttergraven.
Det har siden vært debattert kraftig om kulen kom fra festningen eller om kongen ble skutt av sine egne. Fortsatt blir det fra tid til annen lansert nye teorier om den skjebnesvangre hendelsen. Fredriksten festning har ikke hatt noen forsvarsmessig betydning siden unionsoppløsningen i 1905. Den eneste militære aktivitet som foregår her i dag, er knyttet til Forsvarets Høgskole.