Karl XII
Alle angrepene på Halden etter 1658 viste med all tydlighet behovet for en sterk festning i Halden. Etter kongeling befaling starter derfor en storstilt utbygging av Fredriksten festning i 1661. Så da den legendariske svenskekongen Karl XII med 2000 mann foretar et overraskende angrep på Halden en tåkete julinatt i 1716, er det en godt utbygd festning som troner over byen.
Vaktstyrkene nede i byen blir tatt på senga. I bare undertøyet redder de seg opp i festningen. Kampene raser på mange steder, og utover morgensiden har svenskene kontroll over byen, selv om det stadig er basketak i gater og hus. Etter hvert samler alle de norske forsvarerne seg i festningen, mens barn og kvinner bringes i sikkerhet utenfor byen. Fra festningen regner det med bomber og kanonkuler over byen, fra en pram ute i havna blir det skutt mot Torget og i skråningene ligger nordmenn og skyter på alt som er svenk. Da beslutter haldenserne å sette fyr på sin egen by, eller som det står i fedrelandssangen: "Thi vi heller Landet brændte, end det kom til Fald".
To tjenestepiker og en tjenestegutt kaster brennende bek-kranser inn i flere av byens hus, og snart står hele sydsiden av byen i brann. Svenskene må rømme over til nordsiden, der de setter fyr på husene for å dekke retretten. To år senere prøver Karl XII på nytt. Med 6000 menn beleirer han Fredriksten. Han erobrer fortet Gyldenløve, og graver skyttergravene stadig nærmere hovedfestningen fra nord.
Kvelden den 11. desember kryper han opp på kanten av skyttergraven for å få en oversikt over gravearbeidene. Plutselig synker han sammen, truffet av en kule som har gått tvers gjennom hodet. Dagen etter trekker alle svenske styrker seg ut av Norge. Siden den gang har det vært diskuter om Karl XII ble skutt av sine egne eller av en "ærlig norsk kule".